Min bakidé

Jag är en självlärd bagare som älskar att baka bröd, utan fett eller massa socker/sirap i degen. Bakar med kravmärkta ekologiska ingredienser, jag bakar helst grova bröd med fullkornsmjöl men skall väl försöka göra lite ljusare bröd med och självklart med surdeg som grund. Det viktiga för mej är att göra allt från grunden och inte ta några genvägar, det får gärna ta tid, mina bröd får för det mesta jäsa i minst 24-48 timmar så aromen blir så bra som möjligt (och jag får sova nån timme längre).

tisdag 6 december 2011

Julstämning


Nu blåser det ordentligt och mörkret är kompakt, regn och rusk ute men i bageriet lyser det som sommaren. Nu har jag fått min "nya" tyska degblandare med posten, modell jätte, o det är gosigt varmt och med lukten från vörtbröd o lussekatter känns det ganska julaktigt endå, (dessa bakar jag på fredag o lördag).
Bageriet har sin egen version av vörtbröd med surdeg, skållad fullkornråg, maltsirap o krydor. Lussekatter med och utan saffran i en lite mindre storlek än vad man är van vid, (jag tycker personligen att de "stora" bakverkens tid är över och gillar det lilla formatet där man inte blir proppmätt på en bulle).
Jag kommer att stänga tidigare på lördagen den 10 dec då jag måste iväg och öva julsånger, det blir Onsdagskörskonsert i Stenkyrka Kyrka, Tjörn, kl 17 med lite Irländskt, medeltids Gaudete-rapp, och traditionella julsånger med hjälp av musiker och glada gossarna Johan & Petter.
Veckan innan jul så har bageriet öppet tidigare på morgonen och det är nog bra att beställa vörtbröd inför julafton så ni vet att ni får. Den 23 dec har jag öppet 8-14 och den 21, 22 dec 9-18. Sen stänger jag och öppnar inte förrän i mitten på januari.
Jag har varit på fördjupningskurs i surdegsbrödsbakning mm på Printz Bageri, Stallarholmarna, det var intressant och givande, alltid kul att möta andra bagare och se hur andra bagerier har det i sina lokaler med olika ugnar och arbetssätt. Det är ju en ständig process och utvecklande att baka med kultursorter som inte alltid uppför sig som man förväntar sig, en utmaning och lycka när det blir "nästan" som man förväntat sig. Jag har ständigt funderingar på nya brödsorter och hur man kan förbättra resultatet - men det märker ni väl, ni som köper bröden. Hopp o hej - nu skall här bakas knäckebröd inför julstök o julbord. Bilden är från Printz Bageri när vi bakade lussekatter - blev sån fin kontrast med gungstol, bakplåt så jag måste ju plåta...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar