Min bakidé

Jag är en självlärd bagare som älskar att baka bröd, utan fett eller massa socker/sirap i degen. Bakar med kravmärkta ekologiska ingredienser, jag bakar helst grova bröd med fullkornsmjöl men skall väl försöka göra lite ljusare bröd med och självklart med surdeg som grund. Det viktiga för mej är att göra allt från grunden och inte ta några genvägar, det får gärna ta tid, mina bröd får för det mesta jäsa i minst 24-48 timmar så aromen blir så bra som möjligt (och jag får sova nån timme längre).

tisdag 17 januari 2012

Januaristart


ja, nu sätter vi igång med surdegarna igen, de har haft en liten vilotid över julonyårs-ledigheten. Men nu bubblar det glatt i diverse bunkar och hinkar. Jag har varit på min kvarn och hämtat mer mjöl - en liten trevlig biltur med färja över till Lysekilssidan här i Bohuslän. Lögens Kvarn höll på med malning för fullt men har alltid tid med en fika när jag kommer och det blir intressanta samtal om mjöl, malning, ekologisk odling och diverse annat. De "prenumererar" på mitt frukt&nöt-bröd så det gäller att inte glömma det om jag kör dit. Hemfärden går söderut och landskapet är härligt grått, grått, grått - fast det är fint tycker jag. Januari försöker få till lite kyla men den tvekar än.
Jag startar det nya året med att baka knäckebröd så bageriet får sin trivselvärme - nu är bageriet alldeles för kallt innan ugnarna är igång igen, sen sätter jag degarna och bageriet har startat för 2012! Fantastiskt att baka med surdeg, efter eget huvud och kunna driva ett bageri här på lilla Tjörn året runt. Det blir ungefär samma utbud som jag haft nu men skall testa lite nya sorter - ett fullkornslantvete (ursprung Halland) och ett 100% råg, men inte första veckan utan lite längre fram. Det finns ett bra urval av mjölsorter i konsumentförpackning, en härlig "grön tomat-marmelad" från Tyftagård - det är Mölnebos ekologiska tomater som hitta rätt innan vintern, plus lite sommarmarmelader. Glutenfritt från Mällby Lantgård och lite Juice från Saltå eller Biofood. Nu måste jag iväg för att baka knäcket, tiden går så snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar