Min bakidé

Jag är en självlärd bagare som älskar att baka bröd, utan fett eller massa socker/sirap i degen. Bakar med kravmärkta ekologiska ingredienser, jag bakar helst grova bröd med fullkornsmjöl men skall väl försöka göra lite ljusare bröd med och självklart med surdeg som grund. Det viktiga för mej är att göra allt från grunden och inte ta några genvägar, det får gärna ta tid, mina bröd får för det mesta jäsa i minst 24-48 timmar så aromen blir så bra som möjligt (och jag får sova nån timme längre).

måndag 7 maj 2012

Maj sköna maj

Nu går våren fort frammåt, härliga ljusa kvällar och mornar. Vi bakar på i bageriet och har fortfarande öppet onsdag - lördag fram till skolorna får lov då blir det öppet tisdag med. Under Kristihimmelsfärdsdag har vi öppet som vanligt men lite andra öppettider - alltså onsdag 16 maj 11-18, torsdag 17 maj 9-16, fredag 18 maj 11-18, lördag 19 maj 9-14. Det blir som vanligt goda långjästa surdegsbröd med lite olika innehåll, det ljusa Aröd, mörka Rågbrödet, frukonötbröd, kavringliknande Käringölimpan och svedjerågen med lite kummin och den goda lantvetesorten Hallänsktlantvete. Förut har det bara funnits Ölandslantvete men nu är det Hallänskt som gäller hos mej (från Lysekil nu då). Det är ett gott smakrikt ljust mjöl med bra bakegenskaper precis som det Ölänska men jag tycker nog detta är ett strå vassare (he, he, det var ju kul skrivet). Alla bröden är långjästa och har surdeg som grund, utom det ljusa Aröd som har en fördeg, poolish, med lite jäst: 7 g till 25 kg deg, det är den "stora mängden jäst" som jag andvänder till mina bröd, annars är det bara surdeg och långa jästider. Ibland är även kanelbullarna med bara surdeg men jag håller fortfarande på med båda sorterna där. Hopp o hej nu skall jag väcka surdegarna till veckans brödbak. Bröd är härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar