Min bakidé

Jag är en självlärd bagare som älskar att baka bröd, utan fett eller massa socker/sirap i degen. Bakar med kravmärkta ekologiska ingredienser, jag bakar helst grova bröd med fullkornsmjöl men skall väl försöka göra lite ljusare bröd med och självklart med surdeg som grund. Det viktiga för mej är att göra allt från grunden och inte ta några genvägar, det får gärna ta tid, mina bröd får för det mesta jäsa i minst 24-48 timmar så aromen blir så bra som möjligt (och jag får sova nån timme längre).

måndag 1 november 2010

höstbak

Nu är det november och lugnet och skymningen sänker sig över ön. Nu har stort sett alla tagit upp sina båtar och stängt sommarstugorna till nästa säsong. Det märkts på brödåtgången i bageriet, det är rätt skönt att inte alltid ha jätteproduktion, det går ner i lugnare tempo så jag kan hinna sätta mej ner lite, fundera över nya recept och fixa i största allmänhet. Över ett år har gått sedan jag startade och det känns fortfarande bra, jag ångrar mej inte utan tycker detta är det bästa jag gjort hittills. Bröd är så kul och ger så mycket respons. Bröd berör verkligen och är så tillfredställande att jobba med. Bara jag kunde bli bättre på att vara konsekvent och göra ordentliga recept nångång. Nu går jag på mina handskrivna lappar med lite tillägg/ändringar varje gång men det är väl det som är utveckling...ibland har det blivit lite brödkryddor i bröden för det är gott i lagom mängd men jag har såklart mycket bröd utan kryddor som bara har sin goda brödarom som krydda. Mjölet i sig är ger god smak om det får hinna utvecklas genom den långa jäsningen. Nu är det dag att sätta fördegarna igen och starta veckans brödbak. Kan ju inte sitta här å dega...