Min bakidé

Jag är en självlärd bagare som älskar att baka bröd, utan fett eller massa socker/sirap i degen. Bakar med kravmärkta ekologiska ingredienser, jag bakar helst grova bröd med fullkornsmjöl men skall väl försöka göra lite ljusare bröd med och självklart med surdeg som grund. Det viktiga för mej är att göra allt från grunden och inte ta några genvägar, det får gärna ta tid, mina bröd får för det mesta jäsa i minst 24-48 timmar så aromen blir så bra som möjligt (och jag får sova nån timme längre).

måndag 31 oktober 2016

SM i Mathantverk 2016 Umeå, brons!

Brödutbutet
Brödutbutet
Nu var jag med och tävlade i SM i Mathantverk igen, för fjärde året. Det är alltid lika kul och inspirerande att träffa andra mathantverkare och Eldrimner, som arrangerar detta evenemang, denna gång i Umeå.
Det går till så att jag bakar i mitt bageri, packar två bröd av de jag anmält att jag vill tävla med och packar det ena i ett annonymt paket meddans det andra lägger jag i den vanliga försäljningsförpackningen jag brukar ha. Sen ser jag till att komma så fort det går till Umeå (med flyg gick fortast) och lämnar in på eftermiddagen till tävlingsledningen. Sedan testar en panel bestående av 4-5 deltagare i varje grupp för de olika tävlingsbidragen: bröd, sylt/saft, mejeri, chark mm. Jag tävlade i tre klasser; råg-, vete-, smaksattbröd och vann bronsmedalj i veteklassen med mitt bröd ”Livboj” som är på Lantvetemjöl (öland) och rostat krossat korn. Det är många som deltar av små mathantverksbagerier i hela norden och jag är jättestolt att få bronsmedalj för mitt bröd, så roligt och uppskattat. Sen är det intressant att vara med på utvärderingen efteråt där vi pratar om olika bröd och får tips och ideer hur man kan utveckla sitt kunnande.